سفر به ترکیه لیر یا دلار؟ نکات مهم بردن پول به ترکیه
همه افرادی که برای اولین بار قصد سفر به خارج کشور را دارند، اولین سوالی که به ذهنشان میرسد این است که ما باید دلار با خودمان ببریم یا ارز آن کشور؟ خب ارز کشور ترکیه هم لیر است و سوال در این مورد این است که سفر به ترکیه لیر یا دلار ببریم
از آنجا که انتقال پول به ترکیه هم از طریق انواع کارت بانکی بین المللی دردسرهای خاص خود را دارد، در این مقاله با بررسی جوانب مختلف جواب قطعی برای انتخاب یکی از این دو ارز به شما خواهیم داد. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
همچنین اگر در خارج یا داخل ایران ساکن هستید و نیاز به تبادلات مالی با ایران یا سایر کشورها دارید، می توانید از طریق یک مرجع معتبر مانند صرافی ریال، انواع حواله جات مانند حواله به ایران و یا حواله به خارج را انجام دهید و از تمام نقاط ایران و جهان برای انتقال پول از این صرافی استفاده کنید. به عنوان مثال: حواله درهم به دبی، حواله یورو به اروپا، حواله دلار به آمریکا، انتقال پول از فرانسه به ایران و …. از جمله خدمات این صرافی می باشد. اگر نیاز به اطلاع از قیمت روزانه ارزها دارید نیز با صرافی ریال همراه باشید و قیمت دلار، قیمت درهم، قیمت یورو، قیمت پوند و …. را به صورت لحظه ای دریافت کنید.
در سفر به ترکیه لیر ببریم یا دلار؟
اگر بخواهیم جواب قطعی و یک کلمهای به شما بدهیم، جواب دلار است. البته این جواب استثنائات کوچکی هم دارد که در ادامه مقاله به آن خواهیم پرداخت.
دلایل بردن دلار به ترکیه
در زیر چند دلیل برای اینکه چرا در سفر به ترکیه، بردن دلار به جای لیر، گزینه بهتری است آورده شده است:
1. ترکیه مانند ایران، تورم بالایی(بالای 12 درصد) دارد، اگر فاصله خرید لیر شما با تاریخ خرج آن فاصله زیادی داشته باشد، احتمالا تورم شامل حال شما خواهد شد و ارزش لیرتان کاهش پیدا خواهد کرد.
2. اگر به میدان فردوسی تهران رفته باشید، خواهید دید همه صرافیها دلار میفروشند و اختلاف قیمت خرید و فروش آنها بین 1 تا 2 درصد است ولی اولا همه آنها لیر نمیفروشند و اگر هم بفروشند اختلاف قیمت آنها بین 5 تا 10 درصد است. بنابراین شما راحتتر و با قیمت مناسبتری میتوانید در ایران، دلار تهیه کنید تا لیر.
3. به صفحه قیمت لیر ترکیه سایت ما بروید، اگر شما دلار به ترکیه ببرید و آنجا به لیر تبدیل کنید، یا برابر است و یا به سود شما. البته اگر تبدیل دلار به لیر شما در ساعات غیرکاری صرافی و بانک انجام نشود. ولی اگر لیر به ترکیه ببرید و در صورت نیاز به دلار در ترکیه بخواهید آن را به دلار تبدیل کنید، قطعا نرخ تبدیل به ضرر شما خواهد بود.
4. دلار ارز محبوب بسیاری از جاهای توریستی، تفریحی، عمده فروشیها و حتی بعضی جاهای دولتی است(برای مثال سفارت ایران در ترکیه برای خدماتش دلار و یورو قبول میکند و نه لیر و همچنین دولت و اداره مهاجرت ترکیه برای خرید خانه در ترکیه برای خارجی هایی که قصد اقامت یا شهروندی دارند، فقط ارز دلار یا یورو قبول میکند) بنابراین احتمال اینکه شما در ترکیه به دلار نیاز داشته باشید زیاد است و در تبدیل لیر به دلار قطعا ضرر خواهید کرد.
5. ممکن است شما همه پولی که با خود بردهاید را نخواهید خرج کنید، بنابراین در پایان سفر یا باید مازاد پولتان را تبدیل به ریال کنید و یا به صورت لیر نگهدارید و یا حتی دوباره به دلار تبدیل کنید. در هر صورت شما ضرر خواهید کرد.
6. متداول ترین اسکناس دلار، 100 دلاری است و با وجود اینکه اسکناس 200 لیری وجود دارد ولی باز متداول ترین اسکناس لیر 100 لیری است. بنابراین در خوشبینانه ترین حالت شما برای مقدار مشخصی ارز، حداقل 7 برابر اسکناس بیشتری باید حمل کنید که مشکلات زیادی برای شما خواهد داشت.
چه زمانی بردن لیر بجای دلار به ترکیه مناسب تر است؟
خب، قبل از هر چیزی باید یادآور شویم با اینکه ترکیه کشوری توریستی است و در بیشتر جاها خیلی سریع میشود ارزهای خارجی را به لیر ترکیه تبدیل کرد ولی باید بپذیریم ارز این کشور لیر است و بسیاری از کسب و کارها راحتتر هستند با لیر کار کنند.
بنابراین ما در هر صورت فارغ از اینکه آن برای شما به صرفه هست یا نه؟ به شما توصیه میکنیم در سفر به ترکیه از ابتدای سفر تا انتهای آن حتما مقدار کمی لیر همراه خود داشته باشید، مقداری که با آن بتوانید در صورت نیاز تاکسی بگیرید و یا به رستوران رفته و غذایی بخورید و یا نیازهای پیش بینی نشده دیگرتان را انجام دهید و به مشکل نخورید.
خارج از دلیل همراه بودن مقداری لیر برای مواقع ضروری، دلیل دیگری وجود دارد که ممکن است در برخی مواقع، وجود لیر به جای دلار را برای شما توجیه کند. و آن این است که صرافیها و بانکهای ترکیه در روزهای تعطیل و حتی ساعات غیر اداری، قیچی اختلاف قیمت خرید و فروش ارز را باز میکنند و نرخهای تبدیل آنها چه برای خرید و چه برای فروش لیر برای مشتریانشان بد خواهد شد.
اختلاف قیمت ارز
در حالت معمول اختلاف بین خرید و فروش ارزهای مختلف در ساعات اداری و کاری برای بانکها و صرافیهای معتبر کمتر از 2 درصد است ولی در ساعات تعطیل این اختلاف به 10 درصد هم خواهد رسید. بنابراین اگر شما در روزهایی که تعطیلات چند روزه وجود دارد مانند آخرهفته و یا تعطیلات عید فطر و قربان که چند روز بانکها تعطیل هستند، قصد تبدیل ارز به لیر و یا برعکس را داشته باشید، ضرر خواهید کرد.
بهتر است برای این مواقع از قبل برنامه ریزی درستی انجام دهید. البته خبر خوبی هم وجود دارد و آن این است بسیاری از صرافیهای اماکن توریستی ترکیه از جمله صرافیهای اطراف میدان تکسیم و خیابان استقلال و … از آنجاکه میدانند در صورتی که قیچی قیمت دهی آنها باز باشد، مشتری کمتری خواهند داشت برنامه ریزیهایی برای قیمتدهی بهتر در زمان غیرکاری انجام میدهند و در ساعات غیرکاری هم اختلاف خرید و فروش آنها زیر 2 درصد است ولی باز بهتر است ریسک نکنید و از قبل برای این مواقع برنامه ریزی کنید.
نکاتی در تبدیل دلار به لیر در ترکیه
۱. سعی کنید کمکم و به حد نیاز، دلارتان را به لیر تبدیل کنید، دلیلهایی که برای مزایای دلار به لیر ذکر کردیم را مجدد مطالعه فرمایید.
۲. همانطور که در بالا گفته شد، بهتر است کار تبدیل دلار و یا هر ارز دیگر به لیر در ساعات کاری بانک(دوشنبه تا جمعه از 9 صبح تا 5 بعد از ظهر) انجام شود تا ضرر نکنید.
۳. در صرافی یا دوویز فرودگاه، مراکز خرید(AVM)، هتلها و جواهر فروشها، تا مجبور نشدید ارز خودرا تبدیل نکنید چرا که نرخ آنها بدتر از جاهای دیگر است.
۴. برخلاف انتظار بسیاری در ترکیه، نرخ تبدیل صرافی های مناطق توریستی و بازارهای بزرگ، بهتر از مناطق دیگر شهر است، از آنها غافل نشوید.
۵. مطمئنترین راه برای اینکه بدانید نرخ صرافی خوب است، شاید این است که نرخ تبدیل لحظهای را در آن زمان از منایع مختلف داشته باشید ولی ممکن است به دلایل مختلف این راه ممکن نباشد. در این مواقع یک راه دیگر این است که از روی تابلوی صرافی نرخ خرید و فروش ارز مورد نظرتان را ببینید، احتمالا وسط آنها نرخ واقعی است و اختلاف از آن سود صرافی. بنابراین صرافی را انتخاب کنید که فاصله بین خرید و فروش آن کم باشد. فاصله بین خرید و فروش برای صرافی منصف زیر 2 درصد است.
دیگر نکات مهم
۶. صرافیهای مجاز دارای تابلویی هستند که روی آن بزرگ نوشته شده است DÖVIZ یعنی صرافی. مغازههایی که خیلی ریز و به فارسی نوشتهاند صرافی و یا کارت خوان ایرانی، صرافی نیستند و هیچ مجوزی ندارند و به صورت غیر قانونی کار می کنند، اولا سعی کنید با آنها کاری نداشته باشید و به دنبال صرافی و دوویزهای واقعی بگردید.
دوما اگر مجبور بودید با آنها کار کنید احتیاط کنید، چرا که کار غیرقانونی انجام دادهاید و در صورت بوجود آمدن مشکل با آن به اصطلاح صرافیها، دستتان به جایی بند نیست.
۷. پول نقد کمتری همراه خود حمل کنید. بقیه پولتان را میتوانید در Safety Box هتل بگذارید و یا بین همسفرانتان تقسیم کنید و یا حداقل آن را در جیبهای متفاوتی بگذارید.
۸. اگر مدت اقامت شما در ترکیه زیاد شود و یا مبلغ پول همراهتان زیاد است، میتوانید با پاسپورت در بانک ترکیه حساب باز کنید، این کار شدنی است و بسیار امنتر از حمل پول نقد است.
۹. اگر همه ارزتان(دلار و یا لیر) تمام شد و یا خدای نکرده پولتان دزدیده شد و یا گم کردید، خیلی نگران نشوید. راههای مختلفی برای انتقال پول از ایران به ترکیه وجود دارد. سری به لیست مخاطبین گوشی خود بزنید، قطعا یکی از افراد دفترچه تلفن تان راهی به شما پیشنهاد خواهد داد. ایرانیان زیادی نیزدر ترکیه وجود دارند و قطعا آدم مورد اعتماد پیدا خواهید کرد.
سوالات متداول
فرق زیادی بین دلار و یورو نیست، هر دو ارز بین المللی و مطمئنی هستند و در جاهای مختلف میتوانند به جای هم استفاده شوند. ولی در مورد ارزهای دیگر حتی پوند انگلیس و یا درهم امارات، به هیچ وجه این طور نیست.
شدنی که شدنی است و در انتقال پولهای بزرگ شاید اصلا بهتر از دلار و اسکناسهای دیگر باشد، ولی تبدیل آنها به راحتی دلار و اسکناسهای دیگر نیست و پیچیدگیهای بیشتری دارد. اگر مبلغ شما کم است(زیر 5 هزار یورو و معادل) اصلا این راه به علت دردسرهایش پیشنهاد نمی شود.
در حال حاضر، فارغ از کشور مقصد، هر مسافر می تواند تا سقف 10 هزار یورو و معادل به کشور وارد و حداکثر 5 هزار یورو و معادل از مرزهای هوایی و 2 هزار یورو و معادل از مرزهای زمینی، ریلی و دریایی از کشور خارج کند.
در مقاله روش انتقال پول از ایران به ترکیه این مورد به تفصیل شرح داده شده است.
حال میدانیم در سفر به ترکیه لیر یا دلار همراه خود ببریم بهتر است و هر کدام چه معایب و مزایایی دارند.