مریم حیدری

تاریخ انتشار: اکتبر 24, 2024

تفاوت بین دبیت کارت و کردیت کارت چیست؟(مقایسه کامل)

تفاوت دبیت و کردیت

دبیت کارت و کردیت کارت تقریباً یکسان به نظر می رسند، یک شماره کارت ۱۶ رقمی، تاریخ انقضا، نوارهای مغناطیسی و تراشه های EMV. هر دوی این کارت ها می توانند برای خریدهای غیرنقدی و آنلاین استفاده شوند و کاربردهای یکسانی دارند. اما شاید از خود بپرسید که تفاوت بین دبیت کارت و کردیت کارت چیست؟ چه نیازی است که هر دوی این کارت ها را در کیف پول خود داشته باشیم؟ در واقع یک تفاوت کلیدی بین این دو کارت وجود دارد و آن منبع پول پرداختی شماست. اگر می خواهید درباره ویژگی های دبیت و کردیت کارت و تفاوت های آن ها بیشتر بدانید، از مطلب را از دست ندهید. ما به شما می گوییم که چه زمانی و برای پاسخگویی به کدام نیاز خود از از کدام کارت استفاده کنید.

تفاوت دبیت کارت و کردیت کارت در چیست؟

عمده ترین فرق دبیت و کردیت کارت، در چگونگی تامین مالی حساب شماست. هنگامی که از کارت نقدی (دبیت کارت) استفاده می کنید، مبلغ خرید شما تقریباً بلافاصله از حساب جاری شما برداشت می شود. به این معنا که اعتبار حسابتان را خودتان تامین می کنید. اما هنگامی که از کارت اعتباری (کردیت کارت) استفاده می کنید، مبلغ به خط اعتباری شما اضافه می شود. به این معنی که بانک مبلغ مشخصی به شما اعتبار می دهد و شما صورتحساب خرید خود را در تاریخ دیگری پرداخت می کنید. این روش زمان بیشتری برای پرداخت به شما می دهد.

شاید تصمیم گیری در مورد بهترین زمان استفاده از این کارت ها کمی چالش برانگیز باشد. اما به طور کلی می توان گفت که برای خریدهای روزمره از کارت نقدی خود استفاده کنید زیرا بلافاصله پول از حساب جاری شما خارج می شود. اما برای اقلام بزرگ‌تر مانند اجاره ماشین یا رزرو هتل می ‌توانید از کارت اعتباری خود استفاده کنید تا بتوانید در زمان پرداخت پول بیشتری پس‌انداز کنید. برای اطلاع بیشتر درباره تفاوت بین دبیت کارت و کردیت کارد، در ادامه درباره هریک به تفصیل صحبت توضیح می دهیم.

کردیت کارت چیست؟

کردیت کارت یا کارت اعتباری کارتی است که توسط یک موسسه مالی، معمولاً یک بانک، صادر می ‌شود و به شما این امکان را می دهد که از آن موسسه وام بگیرید. دارندگان کارت موظف هستند که طبق شرایط موسسه مالی، پولی را که به صورت وام دریافت کرده اند، با بهره مشخصی بازپرداخت کنند. به طور کلی کارت های اعتباری به ۶ دسته تقسیم می شوند:

کارت‌های استاندارد: ساده ترین نوع کردیت کارت است که به وسیله آن می توانید خرید، نقل و انتقال موجودی و/یا پیش پرداخت نقدی انجام دهید که اغلب بدون کارمزد سالانه هستند.

کارت‌های ممتاز (پریمیوم): مزایایی مانند سرویس نگهبان، دسترسی به سالن فرودگاه، دسترسی به رویدادهای ویژه و موارد دیگر را ارائه می ‌دهند، اما معمولاً کارمزد سالانه بالاتری دارند.

کارت‌های جوایز: بر اساس نحوه خرج کردن مشتریان، وجوه نقد، امتیاز سفر یا سایر مزایا را به آن ها ارائه می ‌دهند.

کارت‌های انتقال موجودی: نرخ بهره اولیه و کارمزد پایینی برای انتقال موجودی به کارت های اعتباری دیگر هستند.

کارت های اعتباری تضمین شده: نیاز به سپرده اولیه نقدی دارند که توسط صادرکننده به عنوان وثیقه نگهداری می شود.

کارت‌های شارژ: محدودیت هزینه‌ های از پیش تعیین‌شده ندارند، اما اغلب اجازه نمی ‌دهند موجودی ‌های پرداخت نشده از یک ماه به ماه دیگر منتقل شوند.

مزایای استفاده از کردیت کارت

مزایای کردیت کارت

برای درک بهتر فرق کردیت و دبیت کارت، بیایید درباره مزایا و معایب هریک بیشتر صحبت کنیم. کارت اعتباری می تواند مزایای بسیاری برای مشتریان داشته باشد که در ادامه به مهم ترین آن ها اشاره می کنیم:

ساخت تاریخچه اعتباری

استفاده از کارت اعتباری گزارشی از عملکرد شما را در سیستم ثبت می کند. این عملکردها می توانند مثبت باشند مانند پرداخت های به موقع و استفاده کمتر از اعتبار، و همچنین می توانند منفی باشند مانند تأخیر در پرداخت ها یا معوقات. اطلاعات این گزارش برای محاسبه امتیازات اعتباری شما استفاده می شود که بر اساس آن میزان اعتباری که به کارت شما تخصیص داده می شود یا برای وام هایی که ممکن است در آینده از بانک دریافت کنید، تعیین می شود.

گارانتی خرید

برخی از کردیت کارت ها ممکن است ضمانت‌ های بیشتری را برای اقلام خریداری‌ شده ارائه کنند که چیزی فراتر از گارانتی شرکتی یا فروشگاهی است. به عنوان مثال، اگر کالایی که با کارت اعتباری خریداری شده است، پس از اتمام گارانتی سازنده خراب شود، می توانید از گارانتی کارت اعتباری خود برای تعمیر یا تعویض آن استفاده کنید.

بیمه خرید

این ویژگی به شما کمک می کند که اقلامی را که به سرقت رفته یا گم شده ‌اند با استفاده از کردیت کارت خود به سادگی جایگزین کنید. همچنین زمانی که کالایی که خریداری کرده‌ اید، در جای دیگری با قیمت کمتری فروخته ‌شود، موسسه تفاوت قیمت را به شما پرداخت می کند.

حمایت از مشتری پس از مفقود شدن کارت

با داشتن یک کارت اعتباری خیالتان از به سرقت رفتن یا گم شدن کارتتان راحت است. زیرا موسسه صادرکننده کارت از شما حمایت می کند. اگر مشتری مفقود شدن یا به سرقت رفتن کارت را به موقع گزارش دهد، حداکثر مسئولیت او در قبال خریدهایی که پس از ناپدید شدن کارت انجام می شود ۵۰ دلار خواهد بود.

معایب استفاده از کردیت کارت

اشکالات اصلی استفاده از کارت های اعتباری شامل بدهی، اثرات منفی امتیاز اعتباری و هزینه است که در ادامه بیشتر درباره آن ها صحبت می کنیم.

خرج کردن می تواند منجر به بدهی شود

وقتی با کارت اعتباری خرید می کنید، پول بانک را خرج می کنید، نه پول خودتان. این پول باید با بهره بازپرداخت شود. دست کم شما باید حداقل مبلغ بدهی خود را در هر ماه بازپرداخت کنید. خرج کردن مبالغ زیاد از کارت اعتباری می تواند بازپرداخت ماهانه را برای شما دشوارتر کند و شما را از نظر مالی تحت فشار قرار دهد.

تاثیرات منفی امتیاز اعتباری

پرداخت به موقع صورتحساب و پایین نگه داشتن موجودی کارت های اعتباری می تواند به امتیازات FICO شما کمک کند. اما اگر عادت به پرداخت دیرهنگام، استفاده همزمان از چندین کارت اعتباری، بستن حساب‌های قدیمی‌تر، یا درخواست مکرر برای اعتبار جدید کنید، به سابقه اعتباری خود آسیب می زنید و امتیاز خود را کاهش می دهید.

بهره و کارمزد

از آنجایی که کارت اعتباری اساساً یک وام کوتاه مدت است، باید آنچه را که خرج می‌ کنید با بهره بازپرداخت کنید. نرخ بهره و هزینه هایی که شرکت اعتباری دریافت می کند، برای محاسبه نرخ درصد سالانه شما (APR) استفاده می شود. هرچه APR کارت بالاتر باشد، هزینه کارمزد شما نیز افزایش پیدا می کند.

قبل از دریافت کارت اعتباری باید بدانید که آیا کارت شما کارمزد سالانه، کارمزد تراکنش خارجی، کارمزد انتقال موجودی، کارمزد پیش پرداخت نقدی، و کارمزد تأخیر در پرداخت را دریافت می کند یا خیر. به عنوان یک قانون کلی، هرچه برنامه پاداش کارت اعتباری شما بهتر باشد و مزایای بیشتری ارائه دهد، کارمزد سالانه آن نیز بالاتر خواهد بود.

دبیت کارت چیست؟

دبیت کارت چیست

دبیت کارت یا کارت نقدی نوعی کارت بانکی است که به جای وام از بانک یا صادرکننده کارت، پرداخت ها را با کسر مستقیم پول از حساب جاری مصرف کننده انجام می دهد. دقیقا مانند کارت های بانکی رایج خودمان. به این معنا که هرچقدر در حساب خود پول داشته باشید، همان میزان را می توانید مصرف کنید. این نوع دبیت کارت های استاندارد هیچگونه کارمزدی بابات خدمات خود از مشتری دریافت نمی کنند. اما اگر از نوع کارت پیش پرداخت استفاده کنید، می توانید مبلغ از قبل تعیین شده ای را بدون دسترسی به حساب خود نیز خرج کنید که کارمزد و هزینه های بیشتری را باید بابت آن بپردازید. با این توضیحات می توانیم بگوییم که ۲ نوع دبیت کارت وجود دارد:

کارت های استاندارد: این نوع کارت ها پس از افتتاح حساب بانکی و توسط آژانس های ایالتی و فدرال صادر می شوند.

کارت های پیش پرداخت: روی این کارت ها از قبل مبلغ مشخصی ثبت شده است که کاربر می تواند بدون اتصال به حساب بانکی خود از آن به صورت آفلاین استفاده کند.

مزایای استفاده از دبیت کارت

دبیت کارت ها نیز مانند کارت‌ های اعتباری می ‌توانند جنبه‌های مثبت و منفی داشته باشند. در ادامه به برخی از مزایای دبیت کارت ها اشاره می کنیم:

اجتناب از ایجاد بدهی

زمانی که قرار است پولی را که از قبل بدست آورده و جمع کرده اید، خرج کنید، بیشتر احتیاط می کنید و به اندازه بودجه خود خرید می کنید. دبیت کارت ها دقیقا این کار را با شما می کنند. دقیقا بر خلاف کارت های اعتباری که با تخصیص مقدار زیادی اعتبار شما را وسوسه به خرید کرده و به بانک ها بدهکار می کنند. این یکی از مزایای مهم دبیت کارت هاست.

محافظت از کلاه برداری

در گذشته، کارت‌های اعتباری محافظت بیشتری در برابر سرقت و کلاهبرداری نسبت به کارت‌های نقدی ارائه می‌کردند. اما امروزه برخی از دبیت کارها، به‌ویژه کارت ‌هایی که توسط پردازشگرهای پرداخت صادر می‌ شوند (مانند ویزاکارت یا مسترکارت) محافظت بیشتری از دارایی های کاربران خود ارائه می دهند.

اما در نظر داشته باشید که برای بهره مندی از این محافظت ها، ضروری است که مفقود شدن کارت خود را حداکثر تا ۴۸ ساعت بعد از سرقت یا مفقودی اطلاع دهید. در این صورت فقط ۵۰ دلار از پولی که از بعد از سرقت از کارت شما کسر شده به عهده شما خواهد بود. اما اگر اعلام مفقودی بیش از ۴۸ ساعت گذشته باشد این مبلغ به ۵۰۰ دلار افزایش می یابد. در صورت طولانی تر شدن زمان اعلام مفقودی نیز دیگر بانک مسئولیتی در قبال مبالغ کسر شده از حساب شما نخواهد داشت.

بدون کارمزد سالانه

اگرچه بسیاری از کارت‌های اعتباری کارمزد سالانه از مشتریان خود دریافت می‌ کنند، اما دبیت کارت‌ ها این کار را نمی ‌کنند. همچنین هیچ کارمزدی برای برداشت پول نقد از دستگاه خودپرداز بانک شما وجود ندارد. اما ممکن است نیاز باشد هزینه های جانبی دیگری را برای نگهداری حساب جاری خود بپردازید.

معایب استفاده از دبیت کارت

معایب دبیت کارت

از جمله معایب کارت های نقدی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

عدم پرداخت پاداش

بر خلاف کردیت کارت ها، هیچگونه امتیاز یا وجه نقدی بابت خریدهایی که با دبیت کارت خود انجام می‌دهید، دریافت نخواهید کرد. از آنجایی که این جوایز می توانند تاثیر زیادی بر بودجه شما داشته باشند، اگر فقط از کارت های نقدی استفاده کنید، ممکن است این فرصت ها را از دست بدهید.

عدم ایجاد تاریخچه اعتبار

داشتن اعتبار خوب به موسسه های وام دهنده نشان می دهد که فرد قابل اعتماد است و بدهی خود را مسئولانه پرداخت می کند. هنگامی که فقط با دبیت کارت خود خرید می کنید، فرصت انجام این کار را ندارید. زیرا استفاده از این کارت به تنهایی نمی تواند سابقه اعتباری را برای شما ایجاد کند.

هزینه های جانبی

اگرچه کارت‌های نقدی کارمزد سالانه ندارند، اما نیاز است که برای داشتن یک حساب جاری هزینه‌ های دیگری را بپردازید. این موارد می‌ تواند شامل هزینه‌ های نگهداری ماهانه، هزینه‌ های اضافه برداشت (درصورتی ‌که از حساب خود بیش از حد خرج کنید)، کارمزد اقلام برگشتی و هزینه‌های ATM خارجی در صورت استفاده از کارت نقدی خود در دستگاه بانک یا موسسه مالی دیگر باشد.

آیا همه کردیت کارت ها سود دریافت می کنند؟

بله. در حالی که ممکن است تبلیغاتی را مشاهده کنید که ادعا می کنند هیچگونه سودی از مشتری دریافت نمی کنند، اما همه کارت های اعتباری در نهایت برای وام هایی که از یک ماه به ماه دیگر منتقل می شوند، سود دریافت می کنند. این نرخ بهره بر اساس نرخ درصدی سالانه (APR) است. برای جلوگیری از پرداخت سود در دراز مدت، موجودی خود را هر ماه به طور کامل پرداخت کنید.

سخن آخر

کردیت کارت ها و دبیت کارت ها ممکن است شبیه هم باشند، اما مزایا، معایب، و نحوه استفاده از آن ها بسیار متفاوت است. اگر ایجاد اعتبار و دریافت پاداش برای شما مهم است، پس کارت های اعتباری بهترین گزینه برای شما هستند. اما اگر ترجیح می دهید کنترل سختگیرانه تری بر امور مالی خود داشته باشید، از دبیت کارت ها استفاده کنید. حتی ممکن است نیاز باشد هر دو کارت را داشته باشید تا در مواقع لزوم از آن ها استفاده کنید. اما در هر صورت مهم است که شرایط و هزینه های جانبی آن ها را خوب بدانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پشتیبانی صرافی ریال

پاسخگوی سوالات ارزی شما هستیم

پیام در واتساپ

همچنین می توانید با شماره تماس +905545709090 در ارتباط باشید.

پشتیبانی صرافی ریال

پاسخگوی سوالات ارزی شما هستیم

پشتیبانی صرافی ریال